Miksi historiaa opiskellaan?

Jos menettäisit yhtäkkiä muistisi, kuinka selviytyisit elämässä? Osaisitko tehdä oikeita päätöksiä vai tekisitkö kaikki menneisyyden virheet uudelleen? Polttaisitko kätesi kuumalla hellalla ja kaatuisitko polkupyörällä? Saman kysymyksen voimme esittää koko ihmiskunnalle. Jos emme tunne historiaa, kuinka voimme välttää menneisyyden virheet ja rakentaa parempaa maailmaa?

Historian avulla ymmärrämme, miksi maailma on nyt sellainen kuin se on. Ymmärrämme, että ihmisen teoilla on aina syy ja seuraus. Kun vertaamme menneisyyttä ja nykypäivää, huomaamme, että monet asiat ja ilmiöt toistuvat myös nykypäivänä. Ymmärtämällä historiallisten ilmiöiden syyt ja seuraukset voimme tehdä omaa elämäämme, yhteiskuntaamme ja koko maailmaa koskevia perusteltuja päätöksiä. Historiaa ei opiskella menneisyyttä, vaan tulevaisuutta varten!

Historia opettaa myös monia taitoja, joita tarvitset arkipäiväisessä elämässä. Nykyään erilaista tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Samalla suuri osa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa olevasta tiedosta ei ole oikeasti totta. Historian tunneilla opitaan käsittelemään tietoa ja ymmärtämään, miten tiedon luotettavuutta voidaan arvioida. Tästä käytetään historiatieteessä nimitystä lähdekritiikki.

Historia tarjoaa sinulle myös viihdettä ja elämyksiä. Monet kirjat, elokuvat, teatterinäytelmät ja musiikki perustuvat historiaan. Kun ymmärrät historian tapahtumia, ymmärrät myös taidetta ja kulttuuria. Kun opit huomaamaan historian vaikutuksen ympärilläsi, elämäsi muuttuu paljon mielenkiintoisemmaksi!